fbpx

Hogyan hat a napi több óra ülés az egészségedre?

A Munkahelyi Mozgás számos blog cikkében volt már szó az ülőmunka káros hatásairól, de most nagyobb média figyelmet kapott ez a téma, hiszen számos online hírügynökség vette fel napirendi pontra a témát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a társadalmi berendezkedés az utóbbi pár évtizedben átalakult, és mára már az aktív dolgozó felnőtt lakosság (nem beszélve az iskola padban ülő gyermekekről) ülőmunkát végez.

Ahogy a telex.hu cikkében is olvasható, a McMaster egyetem kutatói tanulmányokban megfogalmazták, hogy az ülőmunka károsan hat az anyagcserére, a véráramlásra, és a gyulladásos folyamatokat is elősegíti.

Ijesztő? Bizony annak is kéne lennie. A rossz ülőpozíció terheli a gerincet, az izmokat a testünk néhány pontján túl terheli, számos ponton pedig pont a sorvadását idézi elő… és ez csak a legkisebb „gond” amivel számolnunk kell, ha napi 8-10-12 órát töltünk a gép előtt vagy a széken görnyedve.

Ezen kívül a nem megfelelő véráramlás okozhat stroke-ot vagy szívinfarktus, az anyagcsere folyamatok károsodása hozzájárulhat a hízásunkhoz és felboríthatja akár a hormonháztartásunkat is, nem beszélve arról, hogy a helytelen ülőpozíciónak „köszönhetően” a tüdő kapacitásunk csökkenhet, így – ugyan enyhe – de oxigénhiányos állapothoz is vezethet.

Sajnos országunkban – és Európa számos egyéb országában – sem veszik kellő komolysággal az ülőmunka negatív hatásait, pedig generációk nőnek fel és élik életüket úgy, hogy fogalmuk sincs mennyit ártanak azzal maguknak, hogy az életük nagy részét ülve töltik. 

Mi a megoldás? Ebben a kutatók egyetértenek: mozgás-mozgás-mozgás! Ezzel tehetünk legtöbbet az izmaink, ízületeink és a gerincünk épségének megóvása érdekében, nem beszélve a szív-és érrendszeri és anyagcsere zavarok elkerülése érdekében.

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/08/30/stroke-agyverzes-riziko-ules